Deutsch|Magyar|English|Italiano

Hotel Fodrászat Spa / Wellness Fogászat Plasztikai sebészet Kozmetika Étterem
Video Magunkról Elérhetőségek Partnerek Általános információk Akciós Csomagok  
Kedves Látogatóink,
weboldalunk átalakítás alatt áll, az oldalon szereplő árak nem aktuálisak.
A 2014.09.01-től aktuális új árlistánk innen érhető el.

Fogpótlás – koronák és hidak

Indikáció

A gyökérkezelt fogra megelőzésképpen érdemes koronát tenni, mert mivel megszüntetjük a vérkeringését, a fog kiszárad és törékennyé válik. Ha úgy törik le a fog, hogy csapos műcsonkot lehet készíteni, ennek beragasztása után kell elkészíteni a koronát. Bármely fog eltávolítása után kb. 4-5 héttel javasolt hidat készíteni, ugyanis megbontva a fogsor egységét, az eltávolított fog mögötti fog előre dőlhet, szemben levő fog kiemelkedhet, és a fogak elvándorlása hosszú távon állkapocs- ízületi problémákat okozhat.

Beavatkozás előtti teendők

Minden fogpótlást előzetes fogorvosi vizsgálat és részletes kezelési terv készítése előz meg. Minden szomszédos, ún. pillér fogról viziográfos rtg. felvételt készítünk. A csiszolás előtt szükség lehet különféle előkezelésekre. Ilyen a gyökértömés, a csapos felépítés, a fog kiépítése koronacsonk alá. Fémallergia gyanú esetén, speciális fogászati fém allergia vizsgálatot kell végezni. A megfelelően előkészített fogat lecsiszoljuk. A beavatkozást érzéstelenítésben végezzük, ezért kérjük, egyen előtte, mert a beavatkozás után, amíg a zsibbadás tart, nem lehet enni.

Koronák, hidak készítésének menete

Mielőtt elkezdenénk csiszolni a fogakat, tanulmányi lenyomatot készítünk, hogy magunknak és a fogtechnikusnak rögzítsük a kiindulási fázist. Ez azért nagyon fontos, mert az archoz megfelelő fogak illenek, a fogtechnikus pedig az előkészített fogakról készült lenyomatból dolgozik, amihez arc nem társul, ezért csak a tanulmányi lenyomat nyújt számára segítséget. A fogakat 2%-os Lidocain oldattal elérzéstelenítjük, majd csiszolással olyan sima felületet alakítunk ki, amelyre rá tudjuk ragasztani a koronát. A csiszolást fúróval végezzük, ugyanúgy, mint tömés készítésekor, csak itt nem az üreg falát alakítjuk ki, hanem a fogak palástjáról és rágófelszínéről kell annyit lecsiszolni, amennyi a koronák vastagsága. Ez után, egy vékony fonalat helyezünk az íny és a fogak közé, hogy láthatóvá tegyük a fogtechnikusnak, meddig csiszoltunk, majd alsó és felső lenyomatot veszünk. Szükség esetén ideiglenes koronákkal látjuk el a lecsiszolt fogakat, egyrészt, hogy védjük a fogakat az érzékenységtől, másrészt, hogy időközben ne tudjanak elvándorolni. Az ideiglenes korona készülhet azonnal a rendelőben, illetve elkészítheti a fogtechnikus másnapra, ez tartósabb és esztétikusabb. A fogtechnikus több fázisban készíti el a koronát vagy hidat. Minden fázist lepróbálunk a rendelőben, hogy teljesen olyan legyen az elkészített fog, mint az eredeti foga volt. Először a korona, ill. a híd fémvázát próbáljuk, utána a két rétegben felrakott matt, fény nélküli kerámiát, ti. ilyenkor még lehet a színen és a formán változtatni. Az utolsó réteg felrakása után kész a pótlás, ekkor ideiglenesen rögzítjük és egy későbbi időpontban ragasztjuk fel véglegesen, amikor már teljesen hozzászokott az új foghoz.

A koronák, hidak anyaga

Rendelőnkben az esetek 90% százalékában porcelán koronákat készítünk. Ezek a koronák minden látható felszínen fehérek, a nem látható részeken, az íny közelében, keskeny fém szegéllyel, hogy vékonyabb legyen a korona széli része, és ne irritálja az ínyt. A porcelán alatti fém lehet ezüst, ill. arany ötvözet. Ez utóbbi előnye, hogy a korona természetesebb hatású, hátránya, hogy drágább. Fémallergia esetén a fogtechnikus bármilyen összetételű fém alapot elkészít. A műanyagból készült koronát nem szoktuk ajánlani, mert rövidebb az élettartama, mint a porceláné, és csak a látható külső rész fehér, a rágó felszíne és a hátlapja fémszínű, ezért kevésbé esztétikus, jobban kopik, és mivel vastagabb az íny közeli széle, gyakoribb mellette az ínygyulladás. Emellett a műanyag hamarabb elszíneződik, mint a porcelán. A koronák elkészítési ideje 1-2 hét.

A koronák, hidak elkészítése utáni szövődmények

A koronák átlagos élettartama 8-10 év. Ha az íny sorvad, szükség esetén hamarabb ki kell cserélni. Az élettartamot növelhetjük a helyes fogmosási módszerrel. A koronák között fogselyem használata ajánlott. A hídtestek alatt fogköz tisztító kefével tudja tisztántartani azt a területet, ahova a fogkefe nem fér be. Ínygyulladás előfordulhat, ha túl hosszan beér az íny alá a korona széle, vagy helytelen fogmosási módszer miatt sérül az íny. Állkapocs ízületi fájdalmakat okozhat a túl magas korona, híd. Ráharapási érzékenységet okozhat egyes fogakon, ha magas a korona vagy híd, és túlterhelődnek a fogak. Nem gyökérkezelt fogak elhalhatnak a híd alatt, ha túl sok foganyagot távolítunk el csiszolás során. Ezért az első fogakat és a kis őrlőket, majdnem minden esetben gyökér kezelni kell a híd elkészítése előtt. Fémallergia esetén súlyos ínygyulladás léphet fel, a korona szélek mentén fekete elszíneződés látható. Nagyobb fogpótlások előtt, ezért célszerű speciális fogászati fém allergia vizsgálatot elvégezni.

Garancia

A fogtechnikai munkára a laboratórium egy év garanciát vállal. A garancia csak akkor érvényes, ha a fogorvos legalább 1/2 évente ellenőrzi a fogművet.

 


» vissza a kezdőlapra « » vissza az oldal tetejére «